Η σιωπή είναι συνενοχή

Στοχοποιούν δασκάλα μέσω των φασιστοφυλλάδων τους. Ξυλοκοπούν φτωχούς ανθρώπους, επειδή είναι ξένοι ή αλλόθρησκοι, ακόμα και μπροστά στα παιδιά τους. Επιτίθενται σε αντιφασίστες. Διώχνουν με ειρωνίες και απειλές πεινασμένους ανθρώπους από τα συσσίτια επειδή δεν έχουν «ελληνικά» χαρακτηριστικά. Απειλούν ευθέως δημάρχους επειδή δεν κάνουν εξυπηρετήσεις στους δικούς τους. Οργανώνουν αστυνομικούς ελέγχους σε μικροπωλητές, κατόπιν παραγγελίας μαφιόζων χονδρέμπορων. Ειρωνεύονται όσους διαμαρτύρονται για τα μεταλλεία χρυσού. Παραδέχονται δημοσίως ότι είναι ιδεολογικά τέκνα των ταγματασφαλιτών και των γερμανοτσολιάδων.

Κυκλοφορούν ομοιόμορφα ντυμένοι σε ομάδες των 10-15 ατόμων για να προκαλούν φόβο, αλλά και γιατί στην πραγματικότητα είναι θρασύδειλοι φραπεδόμαγκες. Διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία την ιδιότητα του «χρυσαυγίτη» εκτός και αν τους συλλάβει η αστυνομία, οπότε ξαφνικά το ξεχνάνε και γίνονται «απλοί πολίτες που δεν έχουν σχέση με κόμματα».

Την ίδια στιγμή, εντός της Βουλής, στηρίζουν με κάθε μέσο τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων, μεγαλοπαραγόντων του ποδοσφαίρου και τραπεζιτών. Γίνονται φανατικοί υπέρμαχοι της «νομιμότητας» όταν πρόκειται για τους άλλους, αλλά όταν πρόκειται για τους εαυτούς τους κάνουν ρεκόρ στις αναβολές, κρύβονται για να παρέλθει το αυτόφωρο και στήνουν σώου για δήθεν άρση της βουλευτικής ασυλίας, της ασυλίας που τους δίνει ο χώρος τον οποίον κατά τα άλλα «σιχαίνονται».

Κι όμως, επικοινωνιακά φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένοι. Το πως και το γιατί είναι πολύ μεγάλη κουβέντα, αλλά συγκεκριμένη εξήγηση δεν έχω.

Κάποιος είπε ότι αν πάψουμε να ασχολούμαστε μαζί τους, θα εξαφανιστούν ή τουλάχιστον δεν θα μας φαίνεται ότι κάνουν τόση φασαρία.

Δεν συμφωνώ. Αν δεν ασχολούμαστε με τους φασίστες, η δασκάλα, ο φτωχός μετανάστης, η μουσουλμάνα, ο ξένος μικροπωλητής θα μείνουν μόνοι τους. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Να μη μείνει κανείς μόνος απέναντι στον φασισμό. Να μην κλείνουμε τα μάτια όταν κινδυνεύει κάποιος στο δρόμο. Να μην κλείνουμε τα αυτιά όταν κάποιος φωνάζει βοήθεια. Να μην κοιτάμε από την άλλη όταν κάποιος απειλείται επειδή μιλάει ανοιχτά κατά των νεοναζί. Να μην προσπερνάμε με αδιαφορία όταν κάποιος εξισώνει τη βία του φασίστα με την απεργία του εργαζόμενου.

Ο φασισμός δεν θα φύγει αν χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο.

Σχολιάστε