Η ασυλία της κάθε φασιστομαγδάλως*

Η αστυνομική και δικαστική ασυλία που απολαμβάνει στην Ελλάδα όποιος δηλώσει χρυσαυγίτης ή γενικά ακροδεξιός δεν πρέπει να έχει προηγούμενο σε -τυπικά έστω- δημοκρατική χώρα.

Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα, όποιο και αν είναι το αδίκημα, από απλή εξύβριση μέχρι μαχαιριές. Δεν μιλάμε μόνο για τις αναβολές με τους αστείους λόγους, γιατί αυτό είναι γενικό φαινόμενο που απαντάται στο σύνολο της ελληνικής δικαιοσύνης. Μιλάμε για τα αυτόφωρα που παρέρχονται χωρίς να έχει εντοπιστεί ο θύτης, για αδικήματα που πραγματοποιούνται είτε μπροστά σε αστυνομικά όργανα είτε κατά αστυνομικών οργάνων, χωρίς να οδηγήσουν σε σύλληψη, για αδικήματα κατά πολιτικών προσώπων που ουδέποτε οδηγούν σε ποινικές ευθύνες, για προαναγγελία εγκλημάτων που δεν προκαλούν κανενός είδους εισαγγελική παρέμβαση, για εκατοντάδες περιπτώσεις επώνυμων προκλήσεων ή διεγέρσεων σε κακουργήματα όπου περνάνε δήθεν απαρατήρητες, για να μην αναφερθώ καν στην πρόσφατη εξάρθρωση συμμορίας, όπου οι επικεφαλής φέρονται να ανήκουν στην ακροδεξιά, έχοντας υπό τις διαταγάς τους αστυνομικούς. Όλα τα παραπάνω είναι πραγματικά περιστατικά, με θύτες γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς, όπου όμως η αντιμετώπισή τους από τις αρχές ξεκινάει από την πλήρη αδιαφορία και φτάνει ως την πλήρη συγκάλυψη.

Δεν είναι καθόλου άσχετη με όλα αυτά η χθεσινή μήνυση που κατέθεσαν αστυνομικοί της Κοζάνης κατά της Κανέλλη για εξύβριση, επειδή η τελευταία έκανε λόγο για φασιστοτσόγλανους μπάτσους.

Τι εννοώ; Ακόμα και πρωτοετής φοιτητής της νομικής (όπως λέει και το γνωστό κλισέ), πόσο μάλλον ο δικηγόρος στον οποίο απευθύνθηκαν οι Κοζανίτες αστυνομικοί, ξέρει ότι «η συλλογική εξύβριση είναι νοητή, αν με ομαδικό χαρακτηρισμό προσβάλλονται τα κατ’ ιδίαν μέλη ολότητας και ο κύκλος των προσώπων, κατά τις περιστάσεις, οριοθετείται σαφώς και η ένταξή τους είναι αναμφίβολη, πράγμα που συμβαίνει, π.χ., όταν μπορεί να αναγνωρισθεί ότι η εξύβριση κατά αστυνομικών αναφέρεται μόνο στους μετέχοντες σε ορισμένη αστυνομική επιχείρηση«.

Όταν η Κανέλλη κάνει λόγο για φασιστοτσόγλανους αστυνομικούς, είναι προφανές ότι δεν απευθύνεται συγκεκριμένα στους Κοζανίτες αστυνομικούς ή σε αυτούς της Λαμίας ή σε αυτούς του ΑΤ Ομόνοιας. Μήνυση δεν θα μπορούσαν να καταθέσουν ούτε όλοι οι αστυνομικοί της Ελλάδας μαζί, γιατί ούτε αυτοί νομιμοποιούνται. Όποιος θέλει να διαβάσει περισσότερα, ας γκουγκλάρει το «συλλογική εξύβριση».

Άρα για ποιο λόγο έγινε αυτή η μήνυση; Κάποιος είπε ότι όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια επίδειξη «νομιμότητας» από κάποιους τους οποίους δεν πιάνει ο νόμος. Όταν δηλαδή έχεις στα χέρια σου μία εξουσία και θες να αντιμετωπίσεις κάποιον που δεν μπορείς π.χ. να του κάνεις μερικές προληπτικές προσαγωγές, να του φορτώσεις δυο-τρία αδικήματα, να του ρίξεις ένα χέρι ξύλο στα μουλωχτά, τι κάνεις; Τον τρέχεις.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι χρυσαυγίτες. Με δεδομένη την ασυλία που απολαμβάνουν, όποιον δεν μπορούν να τον φιμώσουν, τον τρέχουν. Είναι η λογική του «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», αλλά από την ανάποδη και υπό το πέπλο της νομιμοφάνειας. Γιατί εδώ έχουμε κάποιους τους οποίους δεν τους πιάνει το χέρι του νόμου, αλλά οι ίδιοι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας ή της ασυλίας τους για να κάνουν επίδειξη δύναμης.

*Τον όρο φασιστομαγδάλω τον πήρα από ένα τουίτ του risinggalaxy.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: