Μαθήματα δημοσιογραφίας στο Βήμα

Ο τίτλος είναι προφανώς ειρωνικός. Όχι με την έννοια του «ποιος είσαι εσύ που θα μάθεις δημοσιογραφία στο Βήμα», αλλά γιατί τον μεγαλοεκδότη/καναλάρχη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς.

Η εφημερίδα που κάλυψε την συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν, χωρίς αυτή να έχει γίνει ποτέ, δημοσίευσε σήμερα στο σάιτ της ένα κείμενο με τίτλο Τα «Σκουρλέτεια» πρότυπα της ενημέρωσης.

Βλέποντας τον τίτλο, είπα «μπα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει δημοσιογράφους;». Διαβάζοντάς το, δεν κατάλαβα τίποτα.

Πρώτον, είναι ανυπόγραφο. Τα ανυπόγραφα χρεώνονται συνήθως στη διεύθυνση της εκάστοτε εφημερίδας, ωστόσο το συγκεκριμένο δεν μοιάζει με άρθρο-άποψη, αλλά με ρεπορτάζ. Εξάλλου βρίσκεται στην κατηγορία «Πολιτική» και όχι στις «Γνώμες».

Δεύτερον, τι στο καλό είναι η «επιβαλλόμενη αυτολογοκρισία»; Επεβλήθη στους δημοσιογράφους να αυτολογοκριθούν; Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τους δημοσιογράφους του Μέγκα, της Καθημερινής και του Αντένα (τυχαίες επιλογές) να αυτολογοκριθούν; Θα τρελαθούμε εντελώς;

Τρίτο. «Ο μεγάλος αρχηγός έδινε απαντήσεις χωρίς κανείς να τις αμφισβητεί». Τέτοιο ύφος σε ανυπόγραφο ρεπορτάζ θα ταίριαζε σε κομματική εφημερίδα. Προφανώς το Βήμα δεν έχει κανένα πρόβλημα να χαρακτηρίζεται τέτοια. Επιπλέον, μπορεί να μας πει ο συντάκτης σε ποια συνέντευξη τύπου, ποιανού αρχηγού είδε να γίνεται διάλογος; Οι παρατηρήσεις ότι κανείς δεν τον αμφισβήτησε, κανείς δεν ρώτησε τα αυτονόητα θα μπορούσαν να απευθυνθούν στους παρόντες δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και τους απεσταλμένους του Βήματος και του ΔΟΛ.

Τέταρτο. Η τελευταία παράγραφος είναι χαρακτηριστική του πνεύματος του κειμένου. Παρακολούθησα ένα μέρος της συνέντευξης τύπου και δεν θυμάμαι να άκουσα ερώτηση από δημοσιογράφο του Βήματος. Αν δεν έκανε, λόγω αποκλεισμού, ας βγει να το πει δημόσια. Αν έκανε και θεωρεί ότι λογοκρίθηκε ή αυτολογοκρίθηκε, ας μας εξηγήσει πως ακριβώς έγινε αυτό, αν ο Σκουρλέτης ζήτησε από πριν τις ερωτήσεις (όπως γινόταν επί Καραμανλή και Παπανδρέου) και αν του έγινε κάποια παρέμβαση.

Δεν μου αρέσει καθόλου να κάνω τον υπερασπιστή του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να τον ψήφισα και θα τον ψηφίσω στις 17/6, αλλά μέχρι εκεί.

Από την άλλη, τέτοιου είδους δημοσιογραφία οδήγησε στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου του Βήματος. Δεν είναι το 1,5 ευρώ που απομάκρυνε τον κόσμο από τις εφημερίδες. Είναι η προσκόλληση στην εκάστοτε εξουσία, η άκριτη υποστήριξη του κάθε Σημίτη, Καραμανλή, Βενιζέλου, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά κ.λπ, τα βρώμικα παρασκηνιακά παιχνίδια, τα πληρωμένα ρεπορτάζ και σχόλια, οι κατευθυνόμενες γνώμες, η παντελής έλλειψη αντικειμενικής κάλυψης σοβαρών γεγονότων, οι πλάτες στο κεφάλαιο και στα συμφέροντα, το «δεν άκουσα, δεν έμαθα, δεν είδα» στην άνοδο του φασισμού και του ρατσισμού, η μπατσολαγνεία, η τρομολαγνεία και πάει λέγοντας.

Αυτού του είδους η δημοσιογραφία έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Απλά αυτοί δεν το έχουν πάρει χαμπάρι.

 

*Αναγκαία διόρθωση. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε όντως δημοσιογράφους από το Βήμα και από το Πρώτο Θέμα. Αν ισχύει, είναι κάτι με το οποίο προσωπικά διαφωνώ και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω. Ακόμα και αν ισχύει, όμως, δεν αλλάζει η ουσία των όσων έγραψα παραπάνω. Το Βήμα θα μπορούσε να καταγγείλει τον αποκλεισμό. Αυτά τα περί «επιβαλλόμενης αυτολογοκρισίας», σόρι αλλά δεν τα πιάνω.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: