Συνέχεια από το προηγούμενο

Είχα γράψει και στο προηγούμενο ότι σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ με την ενσυνείδητη απόφαση του δεν συμμετέχω. Είχα γράψει επίσης και μερικούς από τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι σε αυτές τις εκλογές πρέπει να ψηφίσω. Θα προσπαθήσω να το δικαιολογήσω (στον εαυτό μου), απαντώντας στο κάλεσμα για ενεργητική αποχή.

Είναι αλήθεια ότι δεν θα έπρεπε να μας αρκεί η παραχώρηση που μας επιτρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα μας κυβερνάει για 2-3-4 χρόνια. Είναι επίσης αλήθεια ότι η συμμετοχή στα κινήματα, στις συνελεύσεις, στις διαμαρτυρίες και στις διαδηλώσεις είναι πολύ πιο σημαντική από το να θυμόμαστε μια στο τόσο να ρίχνουμε την ψήφο μας στην κάλπη. Το ένα όμως δεν αναιρεί το άλλο.

Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι όποιον και αν ψηφίσουμε, τελικά στηρίζουμε το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Είναι ελιτισμός να λες ότι όλοι όσοι πάνε στις κάλπες είναι πρόβατα και να επιτρέπεις στα πρόβατα να αποφασίζουν για σένα. Είναι το ίδιο με το να κατηγορείς όλους όσοι δεν ψηφίζουν ότι ανήκουν σύσσωμοι στην γενιά του like και του facebook. Αν η συμμετοχή μπορεί να τσουβαλιαστεί με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των ναζί, τότε εύλογα μπορεί να πει κάποιος ότι η ενεργητική αποχή είναι το ίδιο με την απάθεια.

Είναι σωστό το ότι η λογική της ανάθεσης και το υπάρχον αντιπροσωπευτικό σύστημα δεν δίνουν λύσεις. Αλλά είναι λάθος να πιστεύεις ότι αν δεν πάει κανείς να ψηφίσει, με κάποιο μαγικό τρόπο το πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν θα καταρρεύσει. Ίσα ίσα που θα δει τα ποσοστά του να αυξάνονται.

Αν κάτι έχει γίνει σαφές από αυτή την προεκλογική περίοδο είναι ότι όσοι έχουν σκοπό να ψηφίσουν τα μνημονιακά κόμματα, θα το κάνουν, όπως το έκαναν πάντοτε σαν καλά στρατιωτάκια. Όσοι έχουν βρει τον επόμενο σωτήρα στο πρόσωπο του Καμμένου, του Μάνου, της Ντόρας κ.λπ., θα το κάνουν. Όσοι έχουν σκοπό να ψηφίσουν τους ναζί και τους φασίστες, θα το κάνουν. Αυτοί δεν πρόκειται να απέχουν από τις εκλογές.

Εμείς θα τους αφήσουμε να παίξουν σε άδειο γήπεδο;

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: